GÉPI VAKOLÁS

A mai szakemberhiány, a folyamatos csúszások, kiszámíthatatlan határidők mellett nem is kérdés, hogy az építőipar is lépést tart a technológiai fejlődéssel, melynek eredményeként a VAR BAU 8000 Kft már a vakolást is géppel végzi a legfontosabb technológiai követelményeinek figyelembevételével.

Célunk, hogy hibátlan és minőségi munkát adjunk ki a kezeink közül. Ha minőségi, időtálló vakolásra van szüksége gyorsan és költséghatékonyan, forduljon hozzánk bizalommal.

Amennyiben minket választ háza felújítására, egy magas színvonalú szolgáltatást kap megfizethető áron, ugyanis a falak gépesített vakolása 40-50% – kal csökkentheti a költségeket

Kisebb munkaerő igényünknek és hatékonyabb módszerünknek köszönhetően otthonában csak pár napot töltenek szakembereink. A kézi vakoláshoz viszonyítva a munka termelékenysége háromszorosára nő. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a gépi vakolat berendezése gyorsan és nagy mennyiségben képes keverni és bármilyen magasságba felvinni a kész anyagot. Például: egy gépi felszerelést használó csapat (3-4 fő) 80-120  négyzetmétert be tud vakolni naponta, míg egy hagyományos kézi szerszámokat használó csapat csupán ennek töredékét.

Ez is jól mutatja, hogy a gépi vakolási munkához nem kell egy nagy brigádot felfogadni, mert már 3-4 fővel működőképes lehet valamint másik nagy előnye, hogy pontosan beállított minőségű alapanyagot fogunk hozzá felhasználni. 

A gépi vakolás során a gyárilag előkevert szárazhabarcs a kiinduló anyag, amit a vakológép keverőtartályba öntenek, melyhez már csak a vizet kell hozzákeverni. A berendezés speciális lehetőségeinek köszönhetően a keverék pontosan adagolva van, így a minőség egyenletesen magas szinten tartható. Tehát a szükséges jellemzőkkel rendelkező vakolóhabarcs a gyárilag előkevert szárazhabarcs egyenletes „vízbe” adagolásával jön létre.

A gépi vakolásnál a kőműves a serpenyő helyett a szórópisztollyal viszi fel a falra a vakolóhabarcsot. A rendszerben áramló sűrített levegő helyettesíti a kőműves karjának sok ezer lendítését. A sűrített levegő nyomja fel a falra a vakolatot, jellemzően egyszerre 4-8 mm-es réteget hordanak fel, ennél vastagabb vakolásnál több rétegben viszik fel a felületre a vakolatot.

Bár a gépi vakolás egyszerűnek tűnhet, de komoly előkészületekkel jár. Ilyenek a nyílászárók, (ablak, ajtó, stb.)védelme érdekében azok letakarása, speciális vakolóprofilok, vakolósínek használata. stb Amennyiben alkalmatlan a felület a közvetlen vakolásra, akkor portalanítással, illetve szükség esetén alapozással készítjük elő. Esetenként rabicháló segítheti a tapadást. A nyílászárók falazatának pozitív éleit rendszerint élvédővel látjuk el, mely esztétikusabb megjelenést biztosít és segít a tartósságban is

A készen vásárolható alapanyag egyfajta garancia is a minőségre, mely a megrendelő oldaláról mindenképpen nagyobb biztonságot jelent. Az egyenletes anyagminőségnek köszönhetően az anyagban kisebb feszültség lép fel a száradás alatt és után, így repedezés valószínűsége minimalizálható.

A gépi vakolás legfőbb előnye a vakolás gyorsasága valamint, hogy a gépi technológia ideális felületet biztosít a festés alá. E tényező idő- és anyagköltség-megtakarítás szempontjából is nagy jelentőséggel bír, ugyanis egy jó minőségű vakolattal rengeteg időt és pénzt spórolhat, hisz nagyon sok múlik azon, hogy a később érkező festőnek mennyit kell a javítással bajlódni az esztétikus felület elkészítése érdekében

Az alkalmazás lehetősége bármilyen alapra, legyen szó tégla, gázbeton, kő, beton falfelület vakolásáráról. Régi és új épületeket is bepucolhatunk ezen a módon. A vakolás attól függően, hogy gipsz, mész, vagy cement alapú, készülhet épületen belül, vagy külső felületeken. Kívül inkább a cement alapú alapvakolat (hőszigetelés alá, vagy hőszigetelés színréteg alá), dryvit vakolat, díszítő vakolat készül így.

A vakolatok csoportosítása:

Gipszes vakolat
A leggyakrabban használt anyag, vakolóhabarcs, a KNAUF gépi vakolóanyag, amely igen népszerű az építőipari piacon.

A gipszes vakolattal egyszerűbb és szebb a munka kivitelezése köszönhetően a nagyon finom szemcséknek. A gipszes vakolat anyagában glettelhető (kötés során elmosva gyönyörű felületet tudunk képezni vele). Ellenben a gipsz egyik tulajdonsága, hogy magába szívja a nedvességet, így régi építésű házaknál, vályogházaknál, nagyobb vastagságot kívánó falak esetén nem javasolt a használata.

Gementvakolat
Leggyakrabban használt anyag, vakolóhabarcs a Baumit Gv25 gépi vakolóanyag.

A cementes vakolatok durvább szemcséjűek, így ezeket nem lehet annyira vékonyan felhordani, mint gipszes alapú társait. A nagyobb felület-egyenetlenségek vagy régi falazatok (pl. kisméretű tégla) esetén jó megoldást jelentenek a cement alapú vakolatok. Ą cementes vakolat egy durvább, masszívabb vakolat típus. Dörzsölt felületképzéssel gépi vakolatként bármilyen helyiség belső felületére alkalmas.

Gyakran ismételt kérdések gépivakolásról

Természetesen, ha ügyfelünknek ilyen – előre jelzett – igénye van, meg tudjuk oldani.

Budapest és annak 90 km-es körzete
Székesfehérvár és annak 90 km-es körzete.

A gipszes és cementes vakolóanyagok között díjukat tekintve nincs különbség.

A gipszes vakolat mellett szól, hogy egyszerűbb és szebb vele a munka, köszönhetően a nagyon finom szemcséknek. A gipszes vakolat anyagában glettelhető (kötés során elmosva gyönyörű felületet tudunk képezni vele).

Ellenben a gipsz egyik tulajdonsága, hogy magába szívja a nedvességet, így régi építésű házaknál, vályogházaknál, nagyobb vastagságot kívánó falak esetén nem javasolt a használata (A tapasztalat azt mutatja, hogy fürdőszobákban, vizes helyiségekben (tehát ahol nem folyamatos a nedvességképződés) nincs akadálya a gipszes vakolatoknak).

A cementes vakolatok durvább szemcséjűek, így ezeket nem lehet annyira vékonyan felhordani, mint gipszes alapú társait. A nagyobb felület-egyenetlenségek vagy régi falazatok (pl. kisméretű tégla) esetén jó megoldást jelentenek a cement alapú vakolatok. Ą cementes vakolat egy durvább, masszívabb vakolat típus.

Árajánlatkérés gépivakolásra